Boka nu
Goteborg & Co Peter Kvarnström

Vandringsleder och naturreservat runt Göteborg

Göteborg är inte bara känt för sitt pulserande stadsliv och kulturella sevärdheter, utan också för sina fantastiska naturupplevelser. Att upptäcka naturen i och runt Göteborg är lätt. Här har du alltid nära till frisk luft, vatten, klippor och skog – perfekt för en eller flera dagars vandring. Det finns nästan oändligt med leder och stigar att välja mellan på västkusten, nedan kommer våra bästa tips!

Göteborgs Skärgårdsled

Upptäck en vandringsled vid havet som varvar stig, skärgårdsbebyggelse, berg, storslagen utsikt och historiska kvarlämningar. Ta buss, cykel eller bil till Hönö färjeläge och vandra längst med havet på öarna Hönö, Fotö, Öckerö och Hälsö. Leden är en del av Kuststigen.

Änggårdsbergen

Änggårdsbergen är ett stort naturområde som gränsar till Botaniska Trädgården. Detta kuperade landskap bjuder på skogs- och hedmarker, och är hem för en rik flora och fauna. Här finns flera vandringsleder som tar dig genom tysta skogar och öppna fält, med utsiktspunkter som erbjuder panoramavyer över Göteborg.

Vrångö

För den som vill uppleva skärgårdens skönhet är Vrångö ett utmärkt val. Denna bilfria ö i Göteborgs södra skärgård har flera natursköna vandringsleder som tar dig genom klipplandskap, skogar och sandstränder. Vrångö erbjuder också fina badplatser och möjligheter att njuta av havsutsikten. Varje morgon kl. 10:50 under sommarsäsongen går det en sommarbåt ut till Vrångö från Stenpiren, bara några minuters promenadavstånd från hotellet. 

Gotaleden

Vill du ut i naturen, men ändå ha det lite bekvämt? Längs Gotaledens 71 kilometer hittar du fika, mat och boende på flera ställen, och alla etapper nås med pendeltåg. Nääs Fabriker, Aludden och Jonsereds Trädgårdscafé är några av platserna som leden passerar. För den mer vildmarksbenägne finns även vindskydd och lägerplatser att tillbringa natten på.

Pilgrimsleden Göta Älv

Pilgrimsleden Göta Älv handlar om att vandra historia. Den går från Masthuggskyrkan i Göteborg till Vänersborg. Med Lödöse som historisk knutpunkt kliver du rätt in i historien. Den rika forntida och medeltida historien är ständigt närvarande. Du kan vandra leden i sin fulla sträckning eller välja en eller flera olika etapper.

Delsjöområdet

Delsjöområdet är ett av Göteborgs närmaste och mest populära naturområden. Några minuters spårvagns- eller bussresa från centrum tar dig till en av ingångarna vid Härlanda Tjärn, Skatås eller Stora Torp. Stora Delsjön runt är en lätt vandring på 7,5 kilometer som du med fördel avslutar med kaffe och våffla i Lyckans kafé.

Hisingsparken

Göteborgs största park med våtmarker, motionsspår och vackra vyer. Bara en kort resa från centrala Göteborg möts du av en härlig blandning av anlagd park, vackra vildmarksområden och slingrande motionsspår. Besök Hisingsparken och hälsa på djuren på närbelägna Kättilröds 4H-gård eller grilla vid Slätta Damm.

Stora Amundön

Naturområde i södra Göteborg, med bad, vandrings- och snorklingsled. Här finns klippbad och några små sandstränder. Naturstigen på cirka 4,5 kilometer och går runt ön. Utanför Stora Amundön hittar du också Göteborgs första snorklingsled – en naturstig under ytan där du kan lära mer om djur- och växtlivet i vattnet.

Vättlefjälls Naturreservat

I det här vidsträckta naturområdet norr om Angered finns nio olika spår och vandringsleder som är mellan 3 och 25 kilometer långa. Här hittar du sjöar, vattendrag, sällsynta växtarter och en mängd olika fåglar – bland annat trädlärka, nattskärra, orre, spillkråka och tjäder. Vindskydd och tältmöjligheter finns, dessutom går det att hyra kanot i Vättlestugan.

Vill du vandra i grupp?

Tikitut Community-based tourism arrangerar upplevelser i nordöstra Göteborg. Allt från stads- och naturvandringar och kanotutflykter i Vättlefjäll, till matupplevelser som ger dig inblick i Sveriges olika matkulturer. Pilgrimsleden Göta Älv arrangerar olika vandringar, med möten med människor och natur. Vill du vandra och skogsbada i grupp, då är Sense In Nature ett alternativ. Ta chansen att upptäcka Göteborgs natur på ett nytt sätt.