Fira nyår med Riverton-känsla
Lyxigt nyårssnacks med löjrom
Vår köksmästare har delat med sig av ett av hans bästa recept på nyårssnacks - Petit choux med med löjrom, och våra bartenders har delat med sig av receptet på årets Nyårsdrink. Följ recepten och skapa Riverton-känsla hemma!
Petit choux med löjrom
Petit choux – löjrom från Kalix – crème fraîche – syrad lök – dill
Ingredienser:
62 g vatten, 62 g mjölk, 50 g smör, 1/2 nypa salt, 1/2 nypa socker, 75 g vetemjöl och 2 stora ägg.
Craquelin:
25 g smör (rumstempererat), 25 g farinsocker, 25 g vetemjöl och 25 g finhackad dill.
1. Förbered Craquelin:
- Blanda smör, farinsocker, dill och vetemjöl i en bunke.
- Knåda ihop ingredienserna till en smidig deg.
- Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn platta (cirka 2 mm tjock).
- Ställ i frysen i minst 20 minuter eller tills den är riktigt kall.
- Använd en rund form för att stansa ut små rundlar, något större än dina choux, och lägg dem på en plåt med bakpapper.
2. Förbered Choux-pastan:
- Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme).
- Koka upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull.
- När smöret har smält och blandningen kokar, ta bort kastrullen från värmen och rör ner mjölet på en gång. Rör tills du får en fast deg som släpper från kastrullens sidor.
- Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör degen i 1-2 minuter för att torka den lite.
- Ta bort kastrullen från värmen och låt degen svalna i några minuter.
- Vispa ner äggen, ett i taget, och se till att varje ägg är helt blandat innan du tillsätter nästa.
- Degen ska vara slät och något trögflytande, men ändå hålla sin form när du spritsar den.
3. Forma och baka choux:
- Klä en plåt med bakpapper.
- Spritsa små rundlar av choux-pasta (ungefär 4-5 cm i diameter).
- Lägg en craquelin-rundel på varje choux.
- Baka i ugnen i 25-30 minuter, eller tills de är gyllene och puffade. Öppna inte ugnen under de första 20 minuterna för att undvika att de kollapsar.
4. Syrad lök & vispad creme fraiche:
- Skala 3st rödsteklök och hyvla tunt på mandolin eller skär tunt med en kniv. Koka en lag på 1del ättika 2delar vatten och 2 delar socker. Lägg ner den skivade löken i lagen när den har kokat upp och kyl ner.
- Vispad cremefraiche. Lägg 1dl cremefraiche i en bunka och vispa med en ballongvisp eller elvisp tills det är fluffigt. Riv ner lite citronzest och smaka av med lite sal.
5. Fyll och servera:
- När chouxarna har svalnat helt, använd en tandad kniv för att skära dem i mitten.
- Fyll varje choux med 10gram löjrom, vispad cremefraiche och syrad lök.
- Servera och njut!
Rivertons Nyårsdrink - Something Glamorous
Våra bartenders delar med sig av receptet på årets nyårsdrink - varmt välkommen att prova!
Ingredienser:
1,5 cl fläderlikör, 1,5 cl RinquinQuin, 1 cl Amaro Montenegro och 2 cl Jasmin Cordial.
Toppa med mousserande vin och apelsinskum.
Ingredienser apelsinskum:
105 ml apelsinjuice, 45 ml sirap, 15 ml limejuice, 15 ml Campari, 120 ml filtrerat vatten, 1,8 g metylcellulosa och 0,5 g Xantangum.
Gör så här:
Blanda blandningen i 10 sekunder för att låta syrorna lösas upp. Häll över i en sifon och ladda med 2 gräddpatroner. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter innan användning så att den hinner sätta sig.
Servera och njut!
Nyår på Hotel Riverton
Ifall du hellre vill lämna över matlagningen till oss är du varmt välkommen att fira nyår hos oss! Låt oss ta hand om dig och dina nära och kära för en oförglömlig nyårsafton i hjärtat av Göteborg.
Vi har platser kvar på vårt nyårspaket New Year's Eve ONE, samt vår nyårsmatiné och nyårssupé i Restaurant ONE på första våningen. I Restaurant ONE möts du av en inbjudande atmosfär och en tidlös elegans som förgyller stämningen och gemenskapen. Interiören erbjuder en elegant design med tidlösa detaljer. Njut av kulinariska upplevelser med dina nära och kära till en glittrande utsikt över hamninloppet från restaurangens panoramafönster följt av fyrverkerier över vattnet.